Denní zamyšlení s Písmem

12.2.2021

12. 2. 2021 0:00
Rubrika: Nezařazené

Had byl nejlstivější ze všech polních zvířat, která Hospodin Bůh udělal.


„Smíme jíst z ovoce každého stromu v zahradě, jen z ovoce stromu, který je uprostřed zahrady – pravil Bůh – nesmíte jíst a ani se ho nedotýkejte, abyste nezemřeli.“ Had nato ženě: „Ne, nezemřete. Naopak, Bůh ví, že kdybyste z něho jedli, otevřou se vaše oči a budete jako Bůh poznávat dobro i zlo.“    /Gn 3,2-5/

Kdykoli se člověk staví na místo Boha, dopadne podobně. Zlý zde vystupuje jako dokonalý demagog. Možná by vyhrál volby…

1. čtení: Gn 3,1-8
Žalm: Žl 32
evangelium: Mk 7,31-37
www.vira.cz
 

Zobrazeno 1181×

Komentáře

Matonick

V dnešním vyprávění vstupuje na Bohem stvořený svět do rajské zahrady, vychytralá a silně znepokojivá postava. Je to had. V židovské a křesťanské tradici se na tohoto tvora bude pohlížet jako na padlého anděla, ďábla, satana, zlého ducha. V Genesis 3,1 byl představen jako nejlstivější tvor mezi stvořenými, který přiměl Evu k tomu, aby s ním začala hovořit. Dokázal v ní probouzet pochybnosti o tom, co a proč Bůh říká. Přesvědčoval ji, že Bůh nemluví pravdu, aby v ní vyvolal představu, že Bůh nechce dopřát lidem něco, co je dobré, něco, co by lidem mohlo pomoci rozvinout jejich schopnosti. Eva pak nachází důvody, proč pro ni mohlo být výhodné, aby ze „stromu poznání“ přes Boží zákaz jablko utrhla a jedla, a aby k tomu přiměla i Adama.

Matonick

Satan Evu ujišťoval, že až ovoce ochutná, bude její poznání o hodně větší a bude se více podobat Bohu: „Budete jako Bůh znát dobré i zlé“ (Gn 3,5). Samozřejmě je smutnou ironií, že podle Bible už člověk byl jako Bůh, resp. byl stvořen k obrazu Božímu (Gn 1,27). Každopádně byla Eva satanem svedena (1Tm 2,14). Proč však ochutnal ovoce ze zakázaného stromu Adam? Rozhodl se vědomě neposlouchat Boha. Vybral si, že bude raději následovat Evu než Boha. Jak často můžeme vidět tento druh jednání v dnešní době! Jak často jsme pokoušeni a sváděni k jednání, které je v rozporu s Božím slovem, protože nám záleží na tom, co si o nás pomyslí a řeknou druzí! Adam poslouchal Evu, a ne Boha. A dopustil se tak prvního těžkého hříchu.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka