Denní zamyšlení s Písmem

15.2.2021

15. 2. 2021 0:00
Rubrika: Nezařazené

Tomuto pokolení žádné znamení dáno nebude!


Přišli farizeové a začali se přít s (Ježíšem); žádali od něho znamení z nebe, aby ho pokoušeli. Zhluboka vzdychl a řekl: „Proč toto pokolení žádá znamení?   /Mk 8,11-12/

Ti, kdo mají tvrdá srdce, vyžadují i dnes mimořádná znamení. Nechtějí vidět, co je skryté… A potom: není vlastně pohodlnější nevěřit?

1. čtení: Gn 4,1-15.25
Žalm: Žl 50
evangelium: Mk 8,11-13
www.vira.cz

Zobrazeno 1076×

Komentáře

Matonick

Bůh Otec od počátku ukazuje lidem svými znameními na svého Syna a pověřuje Ježíše veškerou mocí. Kdo poctivě pátrá po základech světa, nalezne Krista. Kdo opravdu hledá nejhlubší moudrost, nalezne Krista. Kdo se nebojí podívat za hranice běžné zkušenosti, kdo chce spatřit zázraky a divy, nalezne Krista. Ježíš Kristus je jedinou cestou k Bohu. Proč je tedy potom to pokušení farizeů žádat opět „znamení z nebe“ (Mk 8,11)? Žádají další znamení poté, co se zrovna nedávno jedno při „Nasycení tisíců“ odehrálo (Mk 8,1-10) . Jenže oni u toho přímo nebyli a tak se musí udělat zázrak extra pro ně? Ale tak Ježíš nejedná. Dělá zázraky pro chudé, potřebné a trpící, kteří nemají jinou pomoc.

Matonick

Dožadují se znamení od Boha, které by mělo jednoznačně odpovědět na jejich otázku: „Jsi, nebo nejsi Boží Vyvolený?“ Ježíš s přístupem na jejich hru nesouhlasí. Nedá se chytit do nastražené pasti. Ten, kdo se nechce nechat přesvědčit, se také přesvědčit nedá. Ježíš rozhodně odmítá prosit Otce o zázračné znamení podle jejich přání. Vždyť taková znamení byla dána již při jeho křtu a budou z oblaku při jeho proměnění. Otec se k Synu přizná slovy: „To je můj milovaný Syn“ (Mk 9,7). Ježíš hluboce vzdychne (Mk 8,11). V tom povzdechu se projevuje hluboká bolest nad tím, že lidé nechtějí porozumět Božímu počínání. Vždyť požadované znamení mají před sebou. Sám Ježíš je tím znamením. Další znamení jim dáno nebude.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka