Denní zamyšlení s Písmem

18.7.2021

18. 7. 2021 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Pojďte i vy někam na opuštěné místo a trochu si odpočiňte.“


Odjeli tedy lodí na opuštěné místo, aby tam byli sami. Když Ježíš vystoupil, uviděl velký zástup a bylo mu jich líto, protože byli jako ovce bez pastýře; a začal je poučovat o mnoha věcech. 
                                   (Mk 6,32.34)

Ježíš sám vidí velký význam odpočinku a hledá, jak ho svým učedníkům umožnit. Ale zároveň ani odpočinek není důvodem, aby si jeho milosrdné srdce „vzalo dovolenou“. Stále má na paměti ty, kteří jsou v nouzi. Existují lidé, kteří mají odpočinek daleko před vším ostatním. Jiní naopak takový čas mají až na úplně posledním místě žebříčku priorit. Naše prožívání odpočinku může být dobrým ukazatelem, jak uprostřed starostí světa žijeme. Jakou roli hraje naše milosrdenství k druhým? A také k nám samotným?

1. čtení: Jer 23,1-6
Prorok Jeremiáš začal působit v době rozkvětu Izraele jako profesionální prorok na dvoře krále Jóšiáše. Po cca patnácti letech se situace změní a Izrael stojí na pokraji největší krize (po roce 609 př. Kr.). Králové stále mění spojence, Izrael podléhá dobyvatelům, zrazuje vazalské smlouvy… V době zmatku a chaosu Pán přislibuje pevného pastýře, který své stádo povede.

Žalm: Žl 23
Tento žalm patří mezi nejznámější. Je modlitbou důvěry ve chvílích, které nejsou lehké!

2. čtení: Ef 2,13-18
List Efezanům ve druhé kapitole vysvětluje, že spása je dar, a nikoli naše zásluha nebo důsledek příslušnosti k židovství. V 11. a 12. verši ukazuje, že pohané kdysi žili bez Boží milosti. Ale nyní jsou rozdíly mezi židy a pohany setřeny. Od 14. verše cituje hymnus o smíření židů a pohanů. Nyní už nejsme cizinci, ale všichni máme právo Božího lidu.

evangelium: Mk 6,30-34
Perikopa navazuje na minulou neděli, kdy Pán vyslal učedníky na první misii. Ježíš si všímá únavy učedníků. Ale události se seběhnou tak, že bude následovat zázračné nasycení nečekaně shromážděného zástupu.
www.vira.cz

Zobrazeno 857×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka