Denní zamyšlení s Písmem

4.7.2021

4. 7. 2021 0:22
Rubrika: Nezařazené

„Stačí ti moje milost, protože síla se tím zřejměji projeví ve slabosti.“


Velmi rád se tedy budu chlubit spíše svými slabostmi, aby na mně spočinula Kristova moc. Proto s radostí přijímám slabosti, příkoří, nouzi, pronásledování a úzkosti a snáším to pro Krista. Neboť když jsem slabý, právě tehdy jsem silný. 
                                    (2Kor 12,9-10)

Většinou své slabosti spíše skrýváme. Přiznat slabost před druhým znamená ohrožení, protože jí může využít proti nám.

1. čtení: Ez 2,2-5
Prorok Ezechiel vystupuje po vpádu Babyloňanů do Izraele a odvedení části obyvatel do zajetí (po roce 597 př. Kr.). „Co se stalo? Kde je Bůh, když jsme byli odvedeni?“ ptají se. Boží hlas se skrze proroka však neustále ozývá, a to i přes hřích Izraelitů. Nejprve musí vědět, že Bůh je neopustil! Až v druhé části knihy se objeví řešení.

žalm: Žl 123
Poslušnost Bohu není závislost ani otroctví, ale odvaha sledovat Boží jednání a umění žasnout nad ním. Jediný Bůh dává plnost lidské důstojnosti.

2. čtení: 2 Kor 12,7-10
Svatý Pavel se dostal do sporu s korintskými křesťany. Nevěří mu a Pavel se musí hájit. V 11. kapitole ukazuje, co všechno pro evangelium zakusil, jak nasadil život… A nyní navazuje naším textem: Bůh chrání pokoru „ostnem“. I když nevíme, oč šlo, je zřejmé, že pro Boha naše slabost není problém.

evangelium: Mk 6,1-6
Ač Pán koná zázraky (5. kapitola), je nepochopen a odmítán. Jeho moc zakusí jen ti, kteří ho přijmou (uvěří), a ti tvoří jeho pravý domov. Argumenty pro odmítnutí (je to syn Mariin, známe ho…) však znamenají, že Ježíš je pravý člověk. Uslyšíme zde také diskutované místo o Ježíšových bratrech (zde přeloženo slovem „příbuzný“); toto řecké slovo se totiž užívalo jak pro bratry, tak i bratrance.
www.vira.cz

Zobrazeno 562×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka