Denní zamyšlení s Písmem

3.10.2021

4. 10. 2021 20:17
Rubrika: Nezařazené

„Nechte děti přicházet ke mně, nebraňte jim, neboť takovým patří Boží království."


Amen, pravím vám: Kdo nepřijme Boží království jako dítě, vůbec do něho nevejde.“ Bral je do náručí, kladl na ně ruce a žehnal jim. 
                                           (Mk 10,15-16)

Výzva pro mě. Přijmout království Boží jako dítě: s důvěrou, že je tu někdo, kdo to se mnou myslí dobře. S vědomím, že na všechno nestačím. S láskou k Otci, který mě má rád a tolik mi nabízí…

1. čtení: Gn 2,18-24
Dříve než Mojžíšovy knihy představí Zákon, poučí čtenáře o základních souvislostech řádu světa. První je otázka, proč existuje svět a člověk. Druhá je jejich vztah k Bohu. Zdá se, že text vznikl z více pramenů, a proto se např. popis stvoření v Gn 1 a Gn 2 liší. Text čteme s ohledem na základní informaci o pohledu Boha na vztah muže a ženy.
Žalm: Žl 128
Žalm reaguje na téma manželství, o které půjde v evangeliu. Zdařilé manželství je důvodem díků!
2. čtení: Žid 2,9-11
Až do konce liturgického roku budeme číst list Židům. Jde o systematicky koncipovaný text vysvětlující, v čem spočívá Kristovo kněžství. Autor chce povzbudit ty, kteří již dlouho praktikují křesťanskou víru a ochabují. Začíná úvahou o andělech, kteří jsou velmi vážení před Bohem. Ale Syn člověka je vznešenější než andělé (Žid 1,5) a my, lidé, jsme skrze Krista přijati za bratry.
evangelium: Mk 10,2-16
V 6.–10. kapitole Markova evangelia se Ježíš soustředí na péči o učedníky. Jim vše pečlivě vysvětluje. Uvedený úryvek poukazuje na náročnost Božího zákona vtisknutého do stvoření. Hned vzápětí Marek ukazuje, že Ježíš nebyl nepřátelský vůči rodině a dětem.
www.vira.cz

Zobrazeno 418×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka