Denní zamyšlení s Písmem

12.12.2021

12. 12. 2021 0:00
Rubrika: Nezařazené

Hospodin, tvůj Bůh, je uprostřed tebe


Jásej, siónská dcero, zaplesej, Izraeli, raduj se a vesel celým srdcem, jeruzalémská dcero! Zrušil Hospodin tvůj trest, odstranil tvé nepřátele, uprostřed tebe je Hospodin králem Izraele, zla se už neboj! 
                                          (Sof 3,14-15)

Radost a naděje! Hospodin, náš Bůh, je uprostřed nás a má účast na našich bolestech. Tak jako my máme mít účast na bolestech druhých.

1. čtení: Sof 3,14-18a
Prorok působí někdy po roce 630 př. Kr. a jeho působení spadá do období vlády krále Jošiáše. Předznamenává velkou náboženskou reformu. Sofoniáš mluví o trestech, které ale vedou k očistě a obnově Izraele, což odráží náš text ze závěru knihy.
Žalm: Iz 12
Text není z knihy Žalmů, ale z proroka Izaiáše. Zve k radosti nad Božím dílem, které můžeme vidět a které jsme sami zažili.
2. čtení: Flp 4,4-7
V závěru listu Filipanům Pavel povzbuzuje křesťany. Nelze přehlédnout motivaci této radosti, která pramení z eschatologické perspektivy – Pán je už blízko. Blízkost příchodu Mesiáše není důvodem ke strachu, ale k naději na setkání s milovaným Bohem.
evangelium: Lk 3,10-18
Po dvou úvodních kapitolách o Ježíšově dětství začne Lukáš vyprávění o jeho veřejném působení. Tyto události jsou předznamenány Janem Křtitelem. Náš text navazuje na minulou neděli. Podstatné je očekávání lidu podtržené Janovým odmítnutím hrát roli mesiáše. Skutečný Mesiáš bude plný moci Ducha. Na něj čekáme!
www.vira.cz

Zobrazeno 542×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka