Denní zamyšlení s Písmem

25.12.2021 slavnost Narození Páně

25. 12. 2021 0:00
Rubrika: Nezařazené

Bůh k nám promluvil skrze Syna.


Vždyť komu z andělů kdy (Bůh) řekl: `Ty jsi můj syn, já jsem tě dnes zplodil'? A dále: `Já mu budu otcem a on mi bude synem.' A až bude opět uvádět svého Prvorozeného na svět, řekne: `Ať se mu klanějí všichni Boží andělé!' 
                                             (Žd 1,5-6)

Dar je víc než jakákoli slova. Bůh promluvil tím, že nám daroval svého Syna. Podstatou Trojice je vzájemné darování. Já mám být jejím obrazem: v rodině, v církvi…

1. čtení: Iz 52,7-10
V roce 586 př. Kr. byl Izrael dobyt Babyloňany, Jeruzalém byl zničen, lid se ocitl v zajetí. Tato situace trvala až do roku 539 př. Kr., kdy Izrael dostal svobodu vrátit se domů. Prorok Deutero-Izaiáš zvěstoval tuto Boží záchranu. Proroctví se nově naplnilo na Kristu.
Žalm: Žl 98
Spása již není otázkou jen malé skupiny lidí, ale všech národů. Zpívejme radostný chvalozpěv společně s celou církví.
2. čtení: Žid 1,1-6
Úvod do listu Židům shrnuje základní otázku dopisu: Může být Ježíš veleknězem, který mohl přinést oběť za všechny lidi? Argumentace je postavena především na Starém zákoně. Všimněme si klíčových věroučných konstatování, která autor uvádí.
evangelium: Jan 1,1-18
Prolog Janova evangelia je nejen úvodem, ale také zásadním shrnutím učení o Ježíšovi jako Božím Synu. Ne náhodou začíná Jan evangelium podobně, jako začíná celá Bible v knize Genesis.
www.vira.cz

Zobrazeno 832×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka