Denní zamyšlení s Písmem

17.4.2022

17. 4. 2022 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Vzali Pána z hrobu a nevíme, kam ho položili.“


Prvního dne v týdnu přišla Marie Magdalská časně ráno ještě za tmy ke hrobu a viděla, že je kámen od hrobu odstraněn. Běžela proto k Šimonu Petrovi a k tomu druhému učedníkovi, kterého Ježíš miloval, a řekla jim: „Vzali Pána z hrobu a nevíme, kam ho položili.“ 
                                            (Jan 2,1-2)

Marie Magdalena byla rychlejší než učedníci. Apoštolka apoštolů! Dokážeme se smířit s tím, že ženy jsou mnohdy v církvi spontánnější a pohotovější? 

1. čtení: Sk 10,34a.37-43
Učedníci již začali hlásat Krista v Jeruzalémě a po Štěpánově smrti se rozejdou do dalších míst Izraele. Petr je nečekaně povolán hlásat Krista v domě pohana, setníka Kornélia, což pro Žida znamenalo poskvrnění, porušení Zákona. Poznal, že k tomuto setkání ho přivedl Bůh stejně jako Kornélia. Proto i zde shrnuje podstatu evangelia.
Žalm: Žl 118 
Asi málokteré místo Starého zákona popisuje tak jasně, i když obrazně, události vzkříšení. Na tento žalm se odvolává řada novozákonních textů. Nechme se proniknout zpěvem Kristova vítězství.
2. čtení: Kol 3,1-4
Podobně jako v jiných textech svatého Pavla, i zde se autor vymezuje proti falešným hlasatelům evangelia, kteří předpisují křesťanům, co všechno se nesmí jíst, dělat… (Kol 2,16-23). Tyto předpisy nazývá Pavel „věci světa“. Náš text říká, v čem spočívá život člověka, který přijal křesťanství.
Místo tohoto čtení se dnes může použít i text: 1 Kor 5,6b-8
evangelium: Jan 20,1-9
Dvacátá kapitola Janova evangelia je přímým pokračováním pátečních pašijí. Je dobré neztratit nit dramatičnosti vyprávění. Od tohoto místa budeme číst, jak učedníci zažili a viděli skutečnost vzkříšení.
www.vira.cz

Zobrazeno 411×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka