Denní zamyšlení s Písmem

21.8.2022

21. 8. 2022 0:00
Rubrika: Nezařazené

‘Pane, otevři nám!’


Ano, jsou poslední, kteří budou prvními, a jsou první, kteří budou posledními.
                                        (Lk 13,30)

V jeho království neplatí protekce. Budeme však překvapeni jeho otevřeností! Kéž mě to naplní radostí a na druhé, kteří vstoupí, nežárlím…

1. čtení: Iz 66,18-21
Závěr knihy proroka Izaiáše (6. stol. př. Kr.) je zaslíbením Hospodinovy spásy nejen pro Izrael, ale pro všechny národy! To je do té doby v Izraeli nezvyklé téma! Předchází mu však trest pro všechny, kteří jednají nečistě. Náš text na tuto výtku přímo navazuje.
Žalm: Žl 117
Nejkratší žalm patří mezi centrální texty knihy žalmů. Oslovení „všichni lidé“ označuje také nás. Zareagujeme na vyřčenou výzvu? 
2. čtení: Žid 12,5-7.11-13
List v první části vysvětluje význam Ježíšova kněžství a ve druhé (od 11. kapitoly) se zřejmě obrací na ty, kteří nějak rezignují na víru. Z kontextu listu je zřejmé, jak moc autorovi leží na srdci posluchači a jak je burcuje, aby jim víra nezevšedněla.
evangelium: Lk 13,22-30
Od verše 9,51 sledujeme Ježíše na poslední cestě do Jeruzaléma, kde ho čekají události Velikonoc. Pán v našem textu neodpoví na otázku přímo, ale motivuje posluchače k jednání. Čtenář se snadno zastaví u prvních slov úryvku, je však důležité zaslechnout důraz na závěrečná slova o záchraně pohanů.
www.vira.cz

Zobrazeno 508×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka