Denní zamyšlení s Písmem

20.11.2022 SLAVNOST JEŽÍŠE KRISTA KRÁLE

20. 11. 2022 0:00
Rubrika: Nezařazené

A on je hlava těla, to je církve: on je počátek


Bůh totiž rozhodl, aby se v něm usídlila veškerá plnost dokonalosti, a že skrze něho usmíří se sebou všecko tvorstvo jak na nebi, tak na zemi tím, že jeho krví prolitou na kříži zjedná pokoj.
                                         (Kol 1,19-20)

On je hlavou církve… i ve chvílích, kdy vydechuje svůj život na kříži. Právě tehdy miluje nejvíc. Snažím se být v maličkostech všedních dní jeho obrazem?

1. čtení: 2 Sam 5,1-3
Izraelité jen postupně přecházejí z kmenového uspořádání k podobě království. První král Saul nedokázal unést pokušení moci, a tak neposlechl Hospodina. Nakonec padl v bitvě. Jižní část země si za krále zvolila Davida (těsně před rokem 1000 př. Kr.), ale severní část království ještě sedm let váhala, než ho kmenoví představitelé také přijali. Od tohoto okamžiku prožíval Izrael zlatý věk svého rozvoje.
Žalm: Žl 122
Město Jeruzalém nepatří žádnému z kmenů Izraele, ale přímo králi Davidovi. Je symbolem spojení všech Izraelitů. Společné zakotvení je nejen v králi, ale především v Hospodinově chrámu, který později vybudoval Davidův syn Šalamoun.
2. čtení: Kol 1,12-20
Tento hymnus otevírá list Kolosanům. Obsahuje několik zcela zásadních pravd víry o Kristu a o našem vykoupení. Dnes zní jako chvalozpěv na Krista…
evangelium: Lk 23, 35-43
Vrcholná scéna kříže rozehrává řadu odkazů k předchozímu textu evangelia i ke starozákonním knihám. Všimněme si tří rovin výsměchu: farizeové – vojáci – lotr. Poslední má svůj pozitivní protějšek. Právě zde, na kříži, se láme moc zla. Zde Ježíš zjevuje svoji skutečnou moc.
www.vira.cz

Zobrazeno 508×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka