Denní zamyšlení s Písmem

6.11.2022

6. 11. 2022 0:00
Rubrika: Nezařazené

On přece není Bohem mrtvých, ale živých


Ježíš jim řekl: „Lidé tohoto světa se žení a vdávají. Ale ti, kdo budou uznáni za hodné dosáhnout onoho světa a vzkříšení z mrtvých, nebudou se ženit ani vdávat. Už přece nemohou zemřít, jsou totiž rovni andělům a jsou syny Božími, neboť mají účast na vzkříšení.
                                        (Lk 20,34-36)

Vykonstruovaný příběh, jen aby Ježíše „nachytali“. Jeho odpověď však odpůrce uzemnila, podobně jako nás. Slíbená účast na vzkříšení ať mě povzbudí k životu pro něho!

1. čtení: 2 Mak 7,1-2.9-14
Druhá kniha Makabejských popisuje hrůzné události kolem roku 167 př. Kr. spojené s nadvládou syrského krále Antiocha IV. Epifana, který se pokusil vymýtit židovskou víru zavedením řeckého kultu a krutými tresty za jakýkoli protest. Děj čtení předznamenává protisyrské povstání Makabejských. Text však čteme pro vzácnou zmínku o víře ve vzkříšení ve Staré zákoně.
Žalm: Žl 17
Téma vzkříšení probleskne i do žalmu a je také pro nás nezlomnou nadějí!
2. čtení: 2 Sol 2,16 – 3,5
Od založení farní komunity zřejmě uplynula již nějaká doba. Někteří lidé očekávají druhý příchod Krista každým dnem a svými řečmi vzbuzují neklid a zmatek v komunitě. Ale Bůh je se svým lidem až do konce.
evangelium: Lk 20,27-38
Ježíš je již v Jeruzalémě. Za několik dní bude odsouzen na smrt. Nyní se vyhrocují spory s jednotlivými skupinami představitelů židovství. Saduceové byli chrámoví kněží, kteří spolupracovali s Římany, nicméně šlo o konzervativní skupinu, která nepřijímala žádné novější výklady Písma, což se týká i vzkříšení mrtvých.
www.vira.cz

Zobrazeno 367×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka