Denní zamyšlení s Písmem

25.12.2022 SLAVNOST NAROZENÍ PÁNĚ

25. 12. 2022 0:00
Rubrika: Nezařazené

Projevila se Boží dobrota


Vede nás k tomu, abychom se odřekli bezbožného života i světských žádostí a žili v tomto nynějším věku rozvážně, spravedlivě a zbožně a přitom očekávali v blažené naději slavný pří-chod našeho velikého Boha a spasitele Krista Ježíše.
                                      (Žid 1,2-4)

Dar je víc, než jakákoli slova. Bůh promluvil tím, že nám daroval svého Syna. Podstatou Trojice je vzájemné darování. A já mám být jejím obrazem: v rodině, v církvi.

1. čtení: V noci: Iz 9,1-3.5-6 Ve dne: Iz 52,7-10
K textu v noci:
Popis návratu ze zajetí z daleké Babylónie (586–539 př. Kr.) je velkým zaslíbením pro lid vyhnaný tisíce kilometrů od domova. Sión je místo, na kterém stojí chrám v Jeruzalémě, a je symbolem celého Izraele.
K textu ve dne:
Bůh vstoupil do lidského světa a stal se člověkem. Jeho neuvěřitelná pokora dává naději, že Bůh rozumí lidskému životu s jeho trápením a starostmi, ale také našel odpověď, která nás zachraňuje.
Žalm: V noci: Žl 96 Ve dne: Žl 98
Žalm je odpovědí na první čtení. Tato modlitba je současně jásotem zachráněných i výzvou.
2. čtení: V noci: Tit 2,11-14 Ve dne: Žid 1,1-6
Ve dne: Již na úplném začátku listu se ukazuje, jak zásadní zlom v dějinách záchrany člověka i světa Ježíšovým příchodem nastal.
evangelium: V noci: Lk 2,1-14 Ve dne: Jan 1,1-18
Ve dne: Předmluva tohoto evangelia (prolog) staví na dvojím významu pojmu Logos, slovo. Slovem Bůh utváří skutečnost, ale zároveň tak označuje i svého Syna. A toto Slovo mění dějiny.
www.vira.cz

Zobrazeno 368×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka