Denní zamyšlení s Písmem

Budeš milovat Hospodina

4. 7. 2010 23:59

Hned po vyznání Hospodinovy jedinosti je Izraeli řečeno: „Budeš milovat Hospodina, svého Boha…“ Tedy ne „Budeš mu obětovat oběti, budeš se k němu modlit, budeš se účastnit bohoslužby v chrámu,…“ Ne. Budeš milovat. Základní a nejdůležitější „přikázání“, lze-li to tak říci, je naléhavá Boží výzva k lásce k Bohu, výzva ke vztahu. Každý, kdo s někým chodil, chodí, ti, kdo žijí v manželství, všichni, kdo žijí vztahy k lidem kolem sebe, ví, že vzájemný vztah je základ. Z něj vyplývá vše ostatní – kolik času chci s dotyčným strávit, co vše mu dovolím, co mu chci obětovat, čeho se pro něj zřeknu,… Kvůli svému kolegovi z práce se obvykle člověk není ochoten vzdát některých věcí, kterých se často bez větší námahy vzdá kvůli své dívce, manželce, manželovi. No proč bych měl kvůli nějakému Vokurkovi chodit včas do školy/do práce…? To je přece moje věc, co je mu do toho? Já si to vyřídím s šéfem/učitelem. A proč kvůli nějaké Novákové /Novákovi dělám vše pro to, abych přišel/a včas na rande nebo domů z práce? Hm, no není mi úplně jedno, že na mě ten druhý čeká, nechci, aby ho to mrzelo,…. Trochu těžko se mi říká, že je to jen má věc, co je tomu druhému do toho. Ve chvíli, kdy mám toho druhého tak obyčejnsky rád, jsem s to kvůli němu některé věci dělat nebo naopak nedělat.

A s Hospodinem je to podobné. Nechce, abychom chodili do kostela, modlili se, postili se,…., protože se to tak přece dělá, Ale kvůli němu. Protože pro nás hodně znamená a není nám ukradený. Protože ho máme rádi. Bůh takto vzhledem k nám jedná – daroval svého Syna ne proto, že by musel, že se to tak přece dělá, ale proto, že pro něj něco znamenáme, nejsme mu ukradení.

 


 

1.den Dt 7,7-9 Hospodin si nevyvolil Izrael proto, že by musel, nevysvobodil jej z Egypta proto, že by to byla jeho povinnost. Pros dnes Pána, aby Ti otevřel oči, uši, srdce. On ani ve Tvém životě nejednal a nejedná z povinnosti.

2.den Oz 11 Slova proroka Ozeáše jsou krásným vyznáním Boží lásky ke svému lidu a z toho plynoucího zármutku, když si Izrael kráčí po svých cestách a odmítá Hospodina. Zůstaň s textem a nechej se oslovit. I pro Tebe tu je připraveno jeho slovo.

3.den Ž 73 Zůstaň s veršem, který je pro tebe důležitý.

4.den Zj 2,1-7 Pros Ducha svatého, ať zapálí tvé srdce. Láska nejsou jen pocity. Ať Duch sám tě znovu zbuduje, učí tě milovat v konkrétních situacích, jednat v lásce.

5.den 1Kor 13

6.den 2Tim2,8-10 Z lásky ke Kristu snášel Pavel pouta jako zločinec.

7.den J 21,15-19 Ježíš dobře znal Petrovu slabost, znal jeho hřích i horlivost. U jezera Tiberiadského se Petra neptal, zda zachovává přikázání, chodí v sobotu do synagogy, … Podstatné pro něj bylo něco jiného. Zkus dnes Ježíši na férovku odpovědět i ty. Svěř mu touhy svého srdce, on je ten, který má moc v jediné vteřině Ti darovat srdce, které jej miluje.

zdroj: jump.cho.cz

Zobrazeno 1432×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka