Denní zamyšlení s Písmem

12.6.2020

12. 6. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

“Nezcizoložíš.”


Ale já vám říkám: Každý, kdo se rozvede se svou ženou - mimo případ smilstva - uvádí ji do cizoložství, a kdo se ožení s rozvedenou, dopouští se cizoložství." 
                                                          /Mt 5,32/

V poslední větě úryvku nám Pán staví před oči zodpovědnost za druhého. Nový rozměr: uvědomuji si, že nedostatkem lásky mohu partnera uvést do hříchu?

1. čtení: 1 Král 19,9a.11-16
žalm: Žl 27
evangelium: Mt 5,27-32

www.vira.cz

Zobrazeno 1292×

Komentáře

Matonick

Vypořádat se s dnešním textem Matoušova evangelia „O cizoložství“ a „O rozluce“ není nikterak snadné, obzvláště v naší době, kdy jsou vztahy tak křehké a rozvody tak časté. Odborníci se ve svých výkladech rozcházejí: vyjadřoval zde Ježíš zásadu nebo ideál – podobně jako v ostatních odstavcích? Co znamená „mimo případ smilstva“? Zde jistě není možné dospět vzhledem k tomuto obtížnému místu k nějakým jednoznačným závěrům. Avšak i příležitostnému čtenáři musí být jasné, že Ježíš hájí ideál manželství jako neporušitelný. Kázání na hoře se dívá do našeho srdce, jež plodí naše skutky podobně jako strom ovoce. Pán si určitě nepřeje mrzačení těla, nýbrž „obřízku srdce“ (Jer 4,4), „pro tvrdost našeho srdce…“(Mt 19,8)-, ničící posvátné pouto lásky.

Matonick

Ke zdraví mnohých z nás by tedy prospělo důkladné vyšetření srdce k potvrzení či vyloučení neúprosně zhoubné diagnózy navržené Kristem v Markově evangeliu (Mk 7,21-22): „Z nitra totiž, z lidského srdce, vycházejí zlé myšlenky, smilství, loupeže, vraždy, cizoložství, chamtivost, zlovolnost, lest, bezuzdnost, závistivý pohled, urážky, nadutost, opovážlivost.“ V tomto ohledu má se řídit náš život vždy podle našeho nejlepšího svědomí, i když to mnohdy vyžaduje velkou osobní oběť. Společnost v Ježíšově době kladla velký důraz na právo. Ježíš však říká, že se všechny naše vztahy mají vyznačovat vzájemnou věrností, úctou a ohleduplností. Hřích ničí vztahy. Manželský vztah by měl v ideálním případě zrcadlit vztah nezlomné věrnosti a lásky Boží k nám lidem.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka