Denní zamyšlení s Písmem

16.4.2023

16. 4. 2023 0:00
Rubrika: Nezařazené

Všichni, kteří přijali víru, drželi pevně pohromadě a měli všechno společné.


Každý den zůstávali svorně v chrámu, po domech lámali chléb a jedli pokrm v radosti a s upřímností srdce, chválili Boha a těšili se všeobecné oblibě. A Pán rozmnožoval den co den počet povolaných ke spáse a církvi.
/Sk 2,46-47/

„Všeobecné oblibě“ se těšili první křesťané, kteří se scházeli po domech při lámání chleba. Neposunuli jsme se za dva tisíce let trochu jiným směrem?

1. čtení Sk 2,42-47
Při Letnicích apoštol Petr vystoupil a poprvé hlásal evangelium. Po tomto impulzu se začala budovat první církev. Náš text popisuje její typické (lze říci také ideální) znaky. Jde o souhrnnou zprávu, a tedy i idealizovaný stav, který v realitě vypadal přeci jen složitěji, jak se zakrátko ukáže např. v textu o ustanovení jáhnů (Sk 6,1-6).
Žalm 118
Velikonoční žalm s obdivem zpívá o Božím záměru. Boží dílo vykoupení „podivuhodné“ i pro nás…
2. čtení 1 Petr 1,3-9
První epištola svatého Petra začíná hned po vstupním pozdravu hymnem. Objeví se dvě témata: základní dar vykoupení a otázka zkoušek, které přicházejí zřejmě skrze pronásledování těchto prvních křesťanů obrácených z pohanství.
Evangelium Jan 20,19-31
Jan uvádí ve dvacáté kapitole několik příběhů, v nichž se především apoštolové setkávají se Vzkříšeným. Zvláštní roli zde hraje Tomáš, který se s ním setká až o týden později. Jeho příběh je výzvou pro všechny, kdo „nebyli u toho“ v den vzkříšení.
www.vira.cz
 

Zobrazeno 342×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka