Denní zamyšlení s Písmem

9.4.2023 Slavnost Zmrtvýchvstání Páně

9. 4. 2023 0:00
Rubrika: Nezařazené

Ještě totiž nerozuměli Písmu, že Ježíš musí vstát z mrtvých.


Prvního dne v týdnu přišla Marie Magdalská časně ráno ještě za tmy ke hrobu a viděla, že je kámen od hrobu odstraněn. Běžela proto k Šimonu Petrovi a k tomu druhému učedníkovi, kterého Ježíš miloval, a řekla jim: „Vzali Pána z hrobu a nevíme, kam ho položili.“                  /Jan 20,1-2/

Marie Magdalská tak trochu apoštoly zahanbila. Svým příchodem ještě za tmy byla rychlejší než oni. To
proto, že jí hnala láska.

1. čtení Sk 10,34a.37-43
Svatý Petr přichází do domu pohana setníka Kornélia díky zvláštní Boží výzvě. Nikdy dříve do pohanského domu nevstoupil. Ale dnes je Bohem povolán, aby tak učinil. Když vidí, jak Bůh vedl kroky nejen jeho, ale i Kornélia, začíná vyprávět své svědectví víry…
Žalm 118
Tento žalm patří k nejexkluzivnějšímu vyjádření, které najdeme ve Starém zákoně a které přesně předpovídá, co bude vzkříšení znamenat!
2. čtení Kol 3,1-4
Třetí kapitola Listu Kolosanům je povzbuzením pro ty, kdo uvěřili. V poslední větě zaznívá klíčové zaslíbení, které vzkříšení přináší.
Nebo: 1 Kor 5,6b-8
Svatý Pavel kárá Korintské, že trpí ve svém společenství velkého hříšníka, a přitom se vzájemně chlubí, kdo je z nich větší. Odkazuje na starozákonní liturgii, kdy se před Velikonocemi odstraňoval kvas ze všech míst v domě. Nelze slavit Velikonoce, pokud máme účast na nějakém zlu.
Evangelium Jan 20,1-9
Zpráva o umučení Ježíše končí slovy o položení do hrobu v den příprav. A na to jakoby jedním dechem naváže zvěst dnešního evangelia. V devatenácté kapitole Janova evangelia 25-27 verši se vyjmenovává, kdo stál pod křížem: byli to Marie Magdalská a učedník, kterého Ježíš miloval. Ti se stávají hlavními aktéry naší perikopy o vzkříšení.
www.vira.cz

Zobrazeno 343×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka