Denní zamyšlení s Písmem

23.7.2023

23. 7. 2023 0:00
Rubrika: Nezařazené

Duch nám přichází na pomoc v naší slabosti.


Vždyť ani nevíme, oč se máme vlastně modlit. A tu sám Duch se za nás přimlouvá vzdechy, které nelze vyjádřit, a Bůh, který zkoumá srdce, ví, co Duch žádá, a že jeho přímluva za křesťany je ve shodě s Boží vůlí.
/Řím 8,26-27/

Často si stěžujeme na nedokonalost naší modlitby. V naší bezradnosti nás může posilovat Přímluvce; beze slov, pouze „vzdechy“, podobně jako dech při mé nedokonalé modlitbě…

1. čtení Mdr 12,13.16-19
Kniha moudrosti vznikla ve 2. století př. Kr. zřejmě v diaspoře, v prostředí formovaném řeckou filosofií, a proto se vyrovnává s odlišným přístupem k víře u pohanů. V našem textu autor odpovídá na otázku, proč Bůh nezničí pohanství svou silou. Celá kapitola je vystavěna na událostech odchodu Izraelitů z egyptského otroctví.
Žalm 86
Text žalmu navazuje na první čtení a chválí Boha za jeho nezměrnou moudrost. K této modlitbě chvály se máme připojit i my.
2. čtení Řím 8,26-27
Pokračujeme v četbě osmé kapitoly listu Římanům. Poté, co svatý Pavel odlišil život podle „těla“ od života podle „ducha“, ukázal, že jsme dědicové Boží. Vyrovnává se s námitkou utrpení a říká: „…my mající Ducha sténáme, očekávajíce vykoupení těla…“ Naší perikopou na tato témata navazujeme.
Evangelium Mt 13,24-43
Třináctá kapitola Matoušova evangelia je souborem různých podobenství inspirovaných zemědělskou kulturou Izraelců. Minulou neděli zaznělo podobenství o rozsévači, na něž nyní navazuje několik dalších na sobě nezávislých podobenství. Společným tématem je Boží království a jeho nepřijetí.
www.vira.cz

Zobrazeno 279×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka