Denní zamyšlení s Písmem

9.7.2023

9. 7. 2023 0:00
Rubrika: Nezařazené

Všechno je mi dáno od mého Otce.


Ježíš se ujal slova a řekl: „Velebím tě, Otče, Pane nebe a země, že když jsi tyto věci skryl před moudrými a chytrými, odhalil jsi je maličkým; ano, Otče, tak se ti zalíbilo.
/Mt 11,25-26/

Ježíšova jemnost může poskytovat odpočinek nejen v době dovolených a prázdnin. Všimnu si, s jakou oddaností on, Boží Syn, ukazuje na Otce. Podobný vztah kéž dokáže osvobodit od některých starostí i mě!

1. čtení Zach 9,9-10
Tato kapitola po mnoha kritických výrocích hlásá Boží návrat k Izraeli a zahnání všech nepřátel. Zvěstuje příchod krále pokoje, ale není to příchod ověnčený pompézností. Slovo „pokorný“ lze přeložit též jako chudý či pokořený.
Žalm 145
Žalm opěvuje, jaký Bůh je, tedy vlastnosti Boží. Tak se rodí modlitba chvály.
2. čtení Řím 8, 9.11-13
List Římanům vrcholí v osmé kapitole. Její první část je vystavěna na protikladu těla a ducha. Tělem je myšleno vše, co nás strhuje do nízkosti života a posléze k hříchu, duchem je míněn celý člověk, který žije naplno pro Boha.
Evangelium MT 11,25-30
Text navazuje na dlouhou řeč k vyslání učedníků na první misii (Mt 10). Následuje vysvětlení působení Jana Křtitele a zmínka o jeho odmítnutí znalci Zákona! Jan byl prorok ukazující na mesiáše, oni to však nepochopili. Řecký výraz „maličcí“ znamená nedospělí. Může jít o narážku na učedníky, kteří nemají – oproti farizeům – zvláštní vzdělání.
www.vira.cz

Zobrazeno 247×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka