Denní zamyšlení s Písmem

6.8.2023 SVÁTEK PROMĚNĚNÍ PÁNĚ

6. 8. 2023 0:00
Rubrika: Nezařazené

My jsme přece na vlastní oči viděli jeho velebnost.


'To je můj milovaný Syn, v něm já mám zalíbení.' Ten hlas přicházel z nebe a my jsme ho slyšeli, když jsme s ním byli na posvátné hoře.
/2 Petr 1,17-18/

Vyvýšení Ježíše jako „milovaného Syna“ znamená jeho nadřazení nad Zákon i proroky. Po jeho vzkříšení můžeme toto vidění domýšlet z nové perspektivy. K čemu vybízí nás?

1. čtení Dan 7,9-10.13-14
Kniha proroka Daniela patří mezi nejmladší texty Starého zákona. Od sedmé kapitoly pomocí obrazných vizí povzbuzuje věřící židy k naději, která přesahuje aktuální zkušenost pronásledování. Tak i sedmá kapitola začne obrazem velké hrůzy a v kontrastu k tomu je vykreslena jistota Božího kralování a jeho záchrany.
Žalm 97
Boží vláda je stále stejně jistá a pevná. Proto je předmětem chvály a radosti.
2. čtení 2 Petr 1,16-19
Svatý Petr ví, že se blíží jeho smrt. Chce proto varovat ty, kteří uvěřili v Krista, před lživými učiteli víry. V tomto textu však vzpomíná na událost, kterou si dnes připomínáme.
Evangelium Mt 17,1-9
Ježíš po svém vystoupení nejprve učil zástupy, postupně se ale soustředí na skupinku učedníků. Jim také vyjevuje tajemství o své smrti, ale chce je ubezpečit, že to nebude poslední slovo jeho příběhu. Proto se jim ukáže v nebeské slávě. Učedníci však stále nerozumí.
www.vira.cz

Zobrazeno 232×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka