Denní zamyšlení s Písmem

24.9.2023

24. 9. 2023 0:00
Rubrika: Nezařazené

Když přišli první, mysleli, že dostanou víc, ale i oni dostali po denáru.


‘Tady ti poslední pracovali jedinou hodinu, a dals jim zrovna tolik, co nám, kteří jsme nesli tíhu dne i horko.’ On však jednomu z nich odpověděl: ‘Příteli, nekřivdím ti. Nesmluvil jsi se mnou denár?
/Mt 20,12-13/

Na první pohled nespravedlivé. Ale pocit nekonečného štěstí nelze odstupňovat. Ona naplněnost, která je v nebeském království, je opravdu absolutní.

1. čtení Iz 55,6-9
Text 55. kapitoly Izaiáše čteme v liturgii často. Jde o vrchol „Deuteroizaiáše“, textu ze 6. stol. př. Kr., který zaznívá uprostřed babylonského zajetí. Bůh svůj lid povzbuzuje, aby neztrácel naději. Vždyť jeho pohled na svět převyšuje ten náš!
Žalm 145
Zpívat o Božím milosrdenství může a má každý, kdo ho zakusil. Na prvním místě je to Izrael, ale také všichni, kdo přijali Krista.
2. čtení Flp 1,20c-24.27a
Svatý Pavel je ve vězení, zřejmě kolem roku 50 po Kr. píše do církevní obce v Makedonii (římská kolonie), kterou sám založil. Z listu plyne, že i tuto komunitu obcházejí různí hlasatelé, ale někteří zvěstují evangelium zkreslené. Pavel nehledí na problémy spojené s vězněním, ale jde mu o hlásání evangelia a věrnost bratrů ve víře.
Evangelium Mt 20,1-16
Poté, co se Ježíš setkal s bohatým mládencem a mluvil o tom, že každý, kdo opustil majetek či blízké pro Ježíše, dostane stokrát více, vypráví podobenství, jak se dobrý Bůh zachová k těm, kteří se obrátí na poslední chvíli. A naopak, jak věrní budou zřejmě zaskočeni mírou Boží dobroty. Denár byla běžná odměna za běžnou celodenní práci.
www.vira.cz

 

Zobrazeno 281×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka