Denní zamyšlení s Písmem

29.10.2023

29. 10. 2023 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Mistře, které přikázání je v Zákoně největší?“


‘Miluj Pána, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.’ To je největší a první přikázání.
/Mt 22,37-38/

Na rozdíl od předpisů Starého zákona, které regulovaly chování do podrobnosti, odpovídá náš Pán na záludnou výzvu jednoduše. Doplňující otázky již nejsou potřeba.

1. čtení Ex 22,20-26
Ve 20. kapitole knihy Exodus Bůh uzavřel s Izraelity smlouvu v podobě Desatera. Následující kapitoly rozvíjejí a vykládají detaily této smlouvy. Náš text je konkretizací přikázání druhé desky o vztahu k bližním. Je dobré si všimnout, že je uvedena i motivace pro takové jednání: „…sami jste byli přistěhovalci v egyptské zemi“.
Žalm 18
Zpěv o Zachránci je vyznáním a modlitbou každého, kdo zakusil Boží jednání. Je ale také prosbou, aby takto Bůh jednal i dnes.
2. čtení 1 Sol 1,5c-10
Vůbec první známý křesťanský text a první zachovaný list svatého Pavla je povzbuzením pronásledované církve. Náš text je součástí uvedení do dopisu. Poslední věta textu je možná vůbec prvním shrnutím vyznání víry svatého Pavla, jehož středem je Ježíš.
Evangelium Mt 22,34-40
Text nás uvedl do blízkosti Velikonoc. Saduceové byli jednou z židovských frakcí. Farizeové byli jinou odnoží židovství, pečlivě zachovávali všech 613 přikázání. Ti dorážejí na Ježíše. Přesto je jeho odpověď odborným vyjádřením teologa neuhýbajícího od židovské tradice výkladu Písma. Originálně spojil dva různé příkazy, takže skvěle vystihl podstatu Tóry.
www.vira.cz

Zobrazeno 308×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka