Denní zamyšlení s Písmem

17.12.2023

17. 12. 2023 0:00
Rubrika: Nezařazené

Vyrovnejte cesty Pánu’, jak řekl prorok Izaiáš.


Mezi vámi stojí ten, koho vy neznáte; ten, který má přijít po mně; jemu nejsem hoden rozvázat řemínek u opánků.
/Jan 1,26-27/

Jan křtitel nepoutá pozornost na sebe. Jeho věta: uprostřed vás je ten, kterého neznáte, platí i nám. Radost z toho, že Pán převyšuje naše představy, ať mě naplňuje zbylým časem letošní krátké adventní doby.

1. čtení Iz 61,1-2a.10-11
Tento text zřejmě vznikl až po návratu z babylonského zajetí na konci 6. stol. př. Kr. V 59. kapitole vyznává Izrael svůj hřích, který je překážkou Boží pomoci. Kapitola 60 je zpěvem o vítězství světla v Jeruzalémě. A nyní vystupuje na scénu služebník, který vyhlašuje svobodu.
Mezizpěv Lk 1
Mariin chvalozpěv vyjadřuje víru i úžas. Zachraňující Boží milosrdenství trvá i dnes. Její proroctví se naplňuje právě o Vánocích.
2. čtení 1 Sol 5,16-24
Svatý Pavel zakončuje zřejmě vůbec nejstarší list Nového zákona několika povzbuzeními, jako když se loučíme s dětmi a dáváme jim ještě poslední poučení. Zmínka o Kristově příchodu je svědectvím víry prvních křesťanů v druhý příchod Pána.
Evangelium Jan 1,6-8.19-28
Úryvek z Janova evangelia je složen ze dvou částí: ze tří veršů z prologu evangelia a z vyprávění o Janu Křtiteli, který potvrzuje očekávání, že se Mesiáš blíží.
www.vira.cz

Zobrazeno 226×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka