Denní zamyšlení s Písmem

31.12.2023 Svátek Svaté Rodiny

31. 12. 2023 0:00
Rubrika: Nezařazené

Od Ducha svatého mu bylo zjeveno, že neuzří smrt, dokud neuvidí Pánova Mesiáše.


„Nyní můžeš, Pane, propustit svého služebníka podle svého slova v pokoji, neboť moje oči uviděly tvou spásu, kterou jsi připravil pro všechny národy: světlo k osvícení pohanům a k slávě tvého izraelského lidu.“
/Lk 2,29-32/

Simeon a Anna se dočkali. Setkání s Ježíšem dovršilo jejich dlouhý věk. Cesta, po které mohu s Pánem v životě jít, má být sama o sobě pro mě cílem.

1. čtení Sir 3,3-7.14-17a (řec. 2-6.12-14)
Tato kniha vznikla ve 2. stol. př. Kr. jako soubor rad mladému muži připravujícímu se na život. Náš text je zaměřen na stárnoucí rodiče. Nejde tedy primárně o poučení nezletilých dětí.
Žalm 128
V záhlaví žalmu je označení „poutní píseň“. Lze si tedy představit rodinu putující do chrámu, kdy rodiče s hrdostí pohlížejí na své děti. A pak je snadné připojit se k radostné chvále i prosbě za děti i celou rodinu.
2. čtení Kol 3,12-21
V protikladu k „pozemským sklonům“ (Kol 3,5-11) křesťané jednají novým způsobem, jak ukazuje náš text. Výzva jednotlivým členům rodiny je spíše letmým povzbuzením než propracovanou normou (podobně v Ef 5,1-6.9).
Evangelium Lk 2,22-40
Příběh evangelia odpovídá požadavku Tóry (Lv 12), aby matka byla po čtyřiceti dnech od porodu rituálně očištěna tím, že přinese do jeruzalémského chrámu oběť. Zároveň každý prvorozený chlapec byl zasvěcen Bohu.
www.vira.cz

Zobrazeno 263×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka