Denní zamyšlení s Písmem

21.1.2024

21. 1. 2024 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Ještě čtyřicet dní a Ninive bude vyvráceno!“


Ninivští obyvatelé však uvěřili Bohu, vyhlásili půst, oblékli se do žínic, velcí i malí. Když Bůh viděl, co učinili, že změnili své hříšné chování, smiloval se a nepřivedl na ně zkázu, kterou jim hrozil.
/Jon 3,5.10/

Obrácení a víra v radostnou zvěst vede k optimismu. Jen v radosti a s nadějí je totiž možné udělat dobré životní rozhodnutí!


1. čtení Jon 3,1-5.10
Kniha Jonáš je koncipována jako precizně promyšlená novela. 1. scéna: Prorok je vyzván Bohem, aby hlásal obrácení v nepřátelském hlavním městě Ninive. Jonáš ale nechce jít k nepřátelům s Boží nabídkou obrácení. Proto uteče před Bohem, ztroskotá, klesá až na dno… 2. scéna: Nové Boží povolání, jak ukazuje náš text.
Žalm 25
Žalm je vybrán tak, aby korespondoval s prvním čtením, resp. evangeliem. Je to odpověď toho, kdo je povolán.
2. čtení 1 Kor 7,29-31
První list Korinťanům je odpovědí na několik různých otázek položených Korinťany. Sedmá kapitola odpovídá na problematiku manželství a celibátu. Tehdejší křesťané předpokládali, že Pán přijde už velmi záhy, a manželství ani plození dětí již není důležité.
Evangelium Mk 1,14-20
Markovo evangelium začíná ihned popisem činnosti Jana Křtitele a Ježíšova křtu. A následuje povolání učedníků. Marek je v popisu událostí velmi stručný až schematický.
www.vira.cz

Zobrazeno 320×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka