Denní zamyšlení s Písmem

28.1.2024

28. 1. 2024 0:00
Rubrika: Nezařazené

A pověst o něm se hned roznesla všude po celém galilejském kraji.


V městě Kafarnau vstoupil Ježíš v sobotu do synagogy a učil. Žasli nad jeho učením, protože je učil jako ten, kdo má moc, a ne jako učitelé Zákona.
/Mk 1,21-22/

Nové učení – a s takovou mocí! I dnes vyvolává vše nové odpor u mnoha lidí, ve víře „zabydlených“. Mnozí však žasnou a šíří dobrou zprávu dál. Kam se zařadím?

1. čtení Dt 18,15-20
Pátá kniha Mojžíšova čili Deuteronomium je koncipována jako Mojžíšova poslední slova před smrtí a před vstupem Izraelitů do zaslíbené země. Opakuje jim předpisy a zákony. Najdeme zde i odstavec věnovaný prorokům (18,9-22). V první části (verše 10-13) odsuzuje pohanské věštění a další zvyky. Pohané se tak skrze božstva dotazovali na budoucnost. Ale Izrael se bude spoléhat na Boží slovo. Verš 18 vztahujeme na Krista.
Žalm 95
Rozjásejme své srdce radostí z Boží spásy, vždyť Bůh k nám promlouvá! Vyvolený národ zakusil, co znamená neslyšet Boží hlas. Tato dávná zkušenost z doby putování po poušti je mementem a již by se neměla opakovat.
2. čtení 1 Kor 7,32-35
V návaznosti na minulou neděli pokračujeme ve čtení 7. kapitoly listu Korinťanům; jde o souhrn odpovědí na několik otázek týkajících se manželství a celibátu. Pavel nedělá systematický výklad o zvláštním povolání k manželství. Naznačuje pouze křehkou hranici mezi lidskou emocionalitoua duchovním světem člověka.
Evangelium Mk 1,21-28
V první kapitole je Ježíš pokřtěn, pak povolá učedníky a poprvé s nimi vstoupí do Kafarnau. Doslova „hned“ druhý den po příchodu učí v synagoze a odehraje se zde první zázrak. Jde o začátek veřejného vystoupení Pána.
www.vira.cz

Zobrazeno 266×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka