Denní zamyšlení s Písmem

28.4.2024

28. 4. 2024 0:11
Rubrika: Nezařazené

Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.


Zůstaňte ve mně, a já zůstanu ve vás. Jako ratolest nemůže nést ovoce sama od sebe, nezůstane-li na kmeni, tak ani vy, nezůstanete-li ve mně.
/Jan 15,4/

Cítím sounáležitost s ratolestmi, které jsou bohatě obtěžkány plody, i s těmi, které moc nenesou. Nemusím svou plodnost nebo neplodnost srovnávat s druhými. Chci pocítit radost, že jsem napojen na jeden společný kmen – na Krista!

1. čtení Sk 9,26-31
Skutky apoštolů vypráví, co všechno se dělo po Velikonocích. S rostoucí komunitou křesťanů roste i pronásledování. Devátá kapitola obsáhle vypráví příběh obrácení Šavla na cestě do Damašku. Z toho dnes čteme až závěrečné verše, v nichž obrácený Pavel sám zakusí pronásledování.
Žalm 22
Tento žalm čteme v kontextu Kristova ukřižování. Začíná: „Bože můj, proč jsi mne opustil…“ Text postupuje až ke zlomu: volající dochází vyslyšení a zakusí proměnu situace, jak dnes čteme.
2. čtení 1 Jan 3,18-24
Jan píše dopis vyzývající k obraně proti gnostickému chápání víry. Nestačí patřit ke křesťanům, je třeba nehřešit a milovat bratry! Ale na druhou stranu nemáme propadat úzkosti, aby v nás každá maličkost, v níž chybujeme, nevyvolávala pocit, že jsme „z ďábla“ (srov. Jan 3,8).
Evangelium Jan 15,1-8
Janovo evangelium má dvě části. Druhá je koncipována jako popis poslední večeře a událostí Velikonoc. Obsahuje Ježíšovu dlouhou řeč při poslední večeři, kterou zachycuje i patnáctá kapitola. Podobenství o vinném kmeni a ratolestech je neseno refrénem „zůstaňte ve mně“.
www.vira.cz

Zobrazeno 227×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka