Denní zamyšlení s Písmem

19.5.2024

19. 5. 2024 0:00
Rubrika: Nezařazené

Jak to tedy, že každý z nás slyší svou mateřštinu?


Nastal den Letnic a všichni byli společně pohromadě. Najednou se ozval z nebe hukot, jako když se přižene silný vítr, a naplnil celý dům, kde se zdržovali. A ukázaly se jim jazyky jako z ohně, rozdělily se a nad každým z nich se usadil jeden. Všichni byli naplněni Duchem svatým a začali mluvit cizími jazyky, jak jim Duch vnukal, aby promlouvali.
/Sk 2,1-4/

Převedením zvěsti do současných jazyků plní církev své poslání. Kéž se opět mnozí diví, že uslyší svou mateřštinu!

1. čtení Sk 2,1-11
Den Letnic je ve Starém zákoně oslavou daru Tóry – Zákona. Prorok Ezechiel předpovídal dar jiného zákona, který Bůh vloží přímo do srdce lidí. A právě to se nyní stalo! Všimněme si také narážky na babylonské zmatení jazyků, které je právě dnes překonáno.
Žalm 104
Tento žalm je oslavou stvoření. Je vybrán především kvůli verši 30, kde se mluví o seslaném Duchu. Připojme se k jásotu nad Božím dílem stvoření, které je nyní dovršeno.
2. čtení 1 Kor 12,3b-7.12-13
Náš text je počátkem tří kapitol, ve kterých svatý Pavel obhajuje a vysvětluje význam duchovního daru modlitby v jazycích. Každý, kdo má nějaký dar Ducha, slouží druhým a nemůže tento dar chápat jako výsadu, která ho povyšuje nad ostatní.
Evangelium Jan 20,19-23
Jsme ve večeřadle v den vzkříšení. Apoštolové poprvé vidí Zmrtvýchvstalého. Janovo evangelium nezmiňuje Letnice, ale Ježíš po svém vzkříšení přináší jako první dar pokoj a Ducha svatého. Místo 2. čtení a evangelia se může použít následujících textů: Gal 5,16-25; Jan 15,26-27; 16,12-15.
www.vira.cz

Zobrazeno 342×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka