Denní zamyšlení s Písmem

5.5.2024

5. 5. 2024 0:00
Rubrika: Nezařazené

Milujte se navzájem, jak jsem já miloval vás.


Ne vy jste si vyvolili mne, ale já jsem vyvolil vás a určil jsem vás k tomu, abyste šli a přinášeli užitek a váš užitek aby byl trvalý. Potom vám Otec dá všechno, oč ho budete prosit ve jménu mém.
/Jan 15,16/

Úryvek z Ježíšovy řeči při poslední večeři nás naplňuje radostí a odvahou. Odvahou k otevřenosti, jakou projevil Petr, když viděl působení Ducha svatého i mezi pohany.

1. čtení Sk 10,25-26.34-35.44-48
Čteme úryvek z dlouhého bloku věnovaného křtu pohanského vojáka Kornélia (Sk 9,32 – 11,18); text řeší otázku, zda mohou být pokřtěni i pohané. Výběr veršů zachycuje dar Duch svatého, který je setníkovi a jeho lidem dán. Klíčové ovšem je, že se tak stane ještě dříve, než jsou pokřtěni. To zboří poslední Petrovu pochybnost o křtu pohanů!
Žalm 98
Žalm odpovídá na první čtení: i vzdálené „končiny“ země (tedy nejposlednější pohané) poznaly spásu. To je důvod ke chvále!
2. čtení 1 Jan 4,7-10
Jan zřejmě chce uchránit komunitu křesťanů před působením falešných hlasatelů a před vzájemnými rozbroji. Společenství s Bohem a s ostatními křesťany je jeden celek a nelze je oddělit. Jan tím nastiňuje, kým Bůh je.
Evangelium Jan 15,9-17
Navazujeme na minulou neděli. Ocitáme se při poslední večeři. Ježíš vysvětluje v dlouhé řeči, že jeho odchod neznamená opuštění učedníků, ale budou moci žít z Ducha svatého. Nyní se hlavní důraz posouvá na „milovat“.
www.vira.cz
 

Zobrazeno 173×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka