Denní zamyšlení s Písmem

19.12.2021

19. 12. 2021 0:00
Rubrika: Nezařazené

Požehnaná tys mezi ženami


Blahoslavená, která jsi uvěřila, že se splní to, co ti bylo řečeno od Pána! 
                                           (Lk 1,45)

Maria spěchá ke své příbuzné. Radostný pozdrav Alžběty i dosud nenarozeného Jana ji naplňuje radostí. Dokážu druhé, kteří nesou Ježíše v srdci, podobně povzbudit, rozradostnit?

 

1. čtení: Mich 5,1-4a
Micheáš patří k nejstarší generaci píšících proroků z 8. stol. př. Kr. Vyslovuje toto proroctví v době vrcholné nadvlády Asyřanů, kteří později, v roce 722, dobyli Severní Izrael. Betlém je zmíněn proto, že se zde narodil vzor všech králů – král David. A nyní také nový zachránce přijde z Betléma.
Žalm: Žl 80
První čtení mluví o přicházejícím pastýři Izraele. To se nyní znovu objevuje jako modlitba všech, kdo volají o pomoc a záchranu. On je pastýř, který pečuje a ochraňuje.
2. čtení: Žid 10,5-10
List Židům je komplexní teologické pojednání, které popisuje Kristovo kněžství na pozadí starozákonní teologie. Jedním z klíčových bodů, o který se opírá, je Žalm 40,7-9, na kterém vysvětluje význam Kristovy poslušnosti či věrnosti Otci. Tato věrnost vede k naší záchraně.
evangelium: Lk 1,39-45
Lukáš začne své evangelium předpovědí narození Jana Křtitele a vzápětí podobnou předpovědí narození Krista. A v dnešním textu se tyto dvě linie potkají. Stejná struktura se později objeví ve veřejném vystoupení Jana a Ježíše (Lk 3). Alžběta a její dítě jásají nad setkáním s Mesiášem. A Maria je označena za blaženou, protože uvěřila!
www.vira.cz

Zobrazeno 653×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka