Denní zamyšlení s Písmem

12.10.2019

12. 10. 2019 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Blaze těm, kteří slyší Boží slovo a zachovávají je.“


„Když toto mluvil, zvolala jedna žena ze zástupu: „Blaze té, která tě zrodila a odkojila!“ Ale on řekl: „Blaze těm, kteří slyší Boží slovo a zachovávají je.“                 /Lk 11,27-28/
 

Pro Ježíše bylo důležitější osobní rozhodnutí žít podle Jeho slov než postavení dané rodem. Hodnota a význam člověka by měli stát na jeho charakteru, ne na váženosti předků.
 

1. čtení: Jl 4,12-21
žalm: Žl 97
evangelium: Lk 11,27-28

Zobrazeno 802×

Komentáře

Matonick

Pozor však, abychom přitom jakkoli neponížili obrovskou důležitost významu Ježíšovy matky Marie a to nejenom pro Ježíše, ale i pro celou rodící se církev. Nejde jen o ledajaké vzájemné postavení dané rodem. Podle dnešního Lukášova mariánského textu se o Marii může hovořit tak, jak to učinila ona žena z lidu, ale také tak, jak odpovídá Ježíš. Bezejmenná žena obdivuje Ježíše, a proto projevuje úctu i k jeho matce. A která žena by si nepřála mít syna, jako je Ježíš? Ona šťastná matka musí být vskutku blahoslavená! O jejím charakteru nemůže být pochyb.

Matonick

Ježíš ale podtrhuje blahoslavenství, které se zakládá na naslouchání Božímu slovu. V tom tkví další Mariina velikost. Je blahoslavená proto, že je posluchačkou i věrnou vykonavatelkou Božího slova, i proto, že nevýslovná Boží tajemství, projevující se v životě Božího syna uchovávala ve svém srdci. Obě blahoslavenství se v jejím případě vzájemně nevylučují. To druhé z nich má ale takovou povahu. že ho můžeme napodobovat. Všichni se můžeme stát posluchači Božího slova po Mariině příkladu. Maria je výjimečná. Je blahoslavená, protože uvěřila Božímu slovu, Boží slovo uchovávala v srdci, Boží Slovo ve svém lůně počala, dala vtělenému Božímu Slovu lidské tělo. Blahoslavená jsi Maria, neboť jsi přijala Boží slovo celým svým srdcem!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka