Denní zamyšlení s Písmem

5.4.2020

5. 4. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Hosana! Požehnaný, který přichází.“ 


 „Jděte do té vesnice, která je před vámi, a hned, jak do ní vejdete, naleznete přivázané oslátko, na kterém ještě neseděl žádný člověk. Odvažte ho a přiveďte.“ 
                                                   /Mt 21,2/
 

Kéž se stanu i já oslíkem, na kterém Pán vjíždí do Jeruzaléma. Nebo snad chci cestovat s Pánem v pohodlné limuzíně?
 

průvod: Mt 21,1-11 
1. čtení: Iz 50,4-7 
žalm: Žl 22 
2. čtení: Flp 2,6-11 
evangelium: Mt 26,14 – 27,66

Zobrazeno 2515×

Komentáře

Matonick

Dnes je "KVĚTNÁ NEDĚLE O UTRPENÍ PÁNĚ". Tímto názvem je naznačen hlavní motiv začátku Svatého týdne, daný dvěma částmi, které dohromady tvoří jedno velikonoční tajemství: vítězství, a oslava Páně (symbol palmových ratolestí) i utrpení a smrt (četba pašijí). Obě témata jsou nerozlučně propojena . Pán není jen oslavovaný. Je trpící, ukřižovaný, ale zároveň ten, který vstane z mrtvých. Zástup, oslavy, chvály, dobrořečení, pokoj. Je cítit atmosféra radosti. Ježíš probouzí v srdcích lidu mnohé naděje hledí na nás všechny, na naše choroby, naše hříchy s obrovskou láskou. A s touto láskou vstupuje do Jeruzaléma. Je to nádherná scéna plná radosti a sváteční nálady.

Matonick

Také my projevujeme svoji radost z toho, že je nám nablízku, že je přítomen v nás a mezi námi jako přítel, jako bratr jako král. Jakým typem krále je Ježíš? Jede na oslátku, nemá dvořany, kteří jej následují, není obklopen šikem symbolizujícím moc. Ježíš putuje obvykle neustále pěšky. Zde náhle mění svůj zvyk. Nechává si obstarat oslici s oslátkem. (Mt 21,1-7). Ježíš je Synem Davidovým, který dává příkaz s autoritou, se kterou vjíždí do Jeruzaléma jako mírný, tichý král. Ježíšova jízda na oslici a oslátku má tedy demonstrativní charakter. Biblický citát z proroka Zachariáše (Zach 9,9) v Matoušově evangeliu, který mluví o „králi“, jenž jede na „oslici“ a na „oslátku“, je důležitý.

Matonick

Zacharjáš ve svém proroctví dává najevo, že mesiánský král není představen pouze jako „mírný a tichý“, nýbrž rovněž jako „spravedlivý“ a „zachránce“. To vede k pochopení Ježíšova postoje během jeho utrpení a smrti. Jeho charakteristika je zesílena tím, že Ježíš usedá na oslici, na kterou sedají důstojníci, knížata, vládci lidu. Takto se jezdí v době míru. Zatímco v době války se jezdí na koních. Nepřichází však jako dobyvatel, ani jako král – válečník s vojáky a zbraněmi, nýbrž zcela bez jakéhokoliv násilí, skromně a pokojně.Přichází jako zaslíbený král konce časů. Nepřináší nic jiného než svou vlastní osobu, svou plnou moc a své slovo. Chce získat všechny pro sebe, pro svůj vztah k Bohu, pro svoji cestu.

Matonick

Je obklopen zástupy, které nadšeně volají. Vidí v něm Hospodinova Požehnaného, který přichází z Božího pověření. Počítají s tím, že Ježíš uskuteční veškerá Boží zaslíbení a že konečně znovu daruje izraelskému lidu jasné časy vlády a pokoje.Celé Ježíšovo působení však zde není nasměrováno na pozemské panování a pozemskou moc. Zvěstuje milosrdnou Boží lásku a chce vést člověka k bezpodmínečné víře v Boha. Není slavným „Davidovým synem“, který uskutečňuje svůj politický program tím, že jde do Jeruzaléma, aby byl korunován za krále. Je tichým a pokorným králem, který přichází, aby dokončil svoje misijní poslání svou spásonosnou smrtí na kříži.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka