Denní zamyšlení s Písmem

10.6.2020

10. 6. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Nepřišel jsem je zrušit, ale naplnit.


Amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se to všecko nestane. 
                                                      /Mt 5,18/

Ježíš je most mezi Zákonem a proroky. Jen on dokáže naplnit naši touhu po opravdovosti.

1. čtení: 1 Král 18,20-39
žalm: Žl 16
evangelium: Mt 5,17-19

www.vira.cz

Zobrazeno 1342×

Komentáře

Matonick

Matouš adresuje horské kázání všem jako jakési „programové prohlášení Božího království“. Opírá se přitom o znalost židovských zákonů, nařízení a zvyklostí a klade Ježíšovy požadavky do kontrastu s nimi. Blahoslavení… tímto slovem se k nám obrací Pán Ježíš (makarioi - znamená jak blahoslavení, tak šťastní). To je jiný tón, než "budeš, nebudeš" zapsané na kamenných deskách! Bylo by samozřejmě absurdní stavět Starý a Nový zákon proti sobě. Ten, který nepřišel zákon zrušit, ale naplnit (Mt 5,17), o tom vícekrát jednoznačně mluví. Nový zákon má vyplnit ten Starý vanutím Ducha svatého, má mu dát rozmach a dynamiku, má zaktivovat možnosti, které jsou skryty v každém z nás a ukázat nám nesmírné perspektivy křesťanské lásky.

Matonick

V uvedeném kontextu je zde tedy slovo „zrušit“ použito jako protiklad ke slovu „naplnit“. Kristus přišel „...ne aby zrušil, ale aby naplnil.“ Ježíš nepřišel na zem proto, aby se protivil zákonu. Jeho cílem nebylo ani to, aby bránil jeho naplnění. Naopak, miloval zákon, ctil jej, poslouchal jej a naplňoval jej. Vyplnil všechny prorocké pasáže, které se Jej týkaly (Lukáš 24, 44). Kristus splnil všechno, co Mojžíšův zákon pod pohrůžkou „prokletí“ požadoval, a byl tedy dokonale „poslušný“ (viz Galatským 3,10-13). V tomto smyslu tedy bude mít Boží záměr zákona trvalou platnost. Vždy dosáhne toho záměru, za jakým byl dán.

Matonick

Desatero je určitý "minimální program". Je nezbytný, ale sám o sobě nestačí k vytvoření živého pouta mezi člověkem a Kristem. Pohled optikou osmi blahoslavenství takovou možnost usnadňuje. Blahoslavenství jsou projevem Boží lásky. Bůh v nich ukazuje člověku perspektivu štěstí a radosti, které mu připravil a jichž může dosáhnout. Když Kristus osmkrát vysloví "blahoslavení", osmkrát to znamená "miluji". Vyjadřuje to sice poněkud paradoxním způsobem, protože co je to za cestu ke štěstí, na které budeme chudí a plačící a pronásledovaní. Komunikace Boha s lidmi se tu však děje - z našeho pohledu - v určitých paradoxech. Kristus nám opakuje "miluji", to znamená "chci, abys dosáhl štěstí". Křesťanství je tedy cesta ke štěstí. To je důsledek Boží lásky.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka