Denní zamyšlení s Písmem

26.6.2022

29. 6. 2022 23:03
Rubrika: Nezařazené

„Pojď za mnou!“


A ještě jiný řekl: „Půjdu za tebou, Pane; jen mi dovol, abych se napřed rozloučil doma s rodinou.“
Ježíš mu však odpověděl: „Žádný, kdo položil ruku na pluh a ohlíží se za sebe, není způsobilý pro Boží království.“ 
                                            (Lk 9,61-62)

Odhodlání jít za Ježíšem vyžaduje i dnes odpoutání od toho, co mě na této cestě zatěžuje. Mohu však udělat zkušenost: často je mi lépe, lehčeji, když se mnoha věcí, starostí a obav zbavím.

1. čtení: 1 Král 19,16b.19-21
Scéna se odehrává v 9. stol. př. Kr. v Severním Izraeli. Předcházelo jí bouřlivé období, kdy Eliáš zastavil na hoře Karmel šířící se pohanství, ovšem za cenu velké nelibosti krále Achaba a jeho manželky. Musel prchnout daleko do pouště na horu Sinaj (cca 400 km). Tam dostává příkaz vrátit se a předat své poslání. Elizeus je v některých textech jmenován jako Elíša.
Žalm: Žl 16
Úzkost a ohrožení provázejí proroka z prvního čtení. Tyto pocity lze vložit do modlitby a tak si vyprosit jistotu a Boží vedení.
2. čtení: Gal 5,1.13-18
Svatý Pavel řeší velký problém prvních křesťanů: Musí přijmout obřízku a s ní předpisy Tóry, aby mohli být křesťany? Pavel urputně hájí novou skutečnost: není třeba být nejprve Izraelitou se všemi povinnostmi! Znamená tato svoboda, že nejsme vázáni žádnými morálními požadavky?
evangelium: Lk 9,51-62
Na tomto místě Lukášova evangelia nastává vypravěčský zlom. První věta našeho textu ukazuje, že od této chvíle Ježíš zaměří svůj pohled na Jeruzalém, kde položí život za naši spásu. (Autor na tomto místě dělá tzv. velkou vsuvku a do známé osy evangelia vkládá deset kapitol.)
www.vira.cz

Zobrazeno 225×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka