Denní zamyšlení s Písmem

13.11.2022

13. 11. 2022 0:00
Rubrika: Nezařazené

Trpělivostí zachráníte svou duši.


Vezměte si tedy k srdci toto: Nepřipravujte se předem, jak se hájit. Vždyť já vám dám výmluvnost i moudrost, které nedovedou odolat ani odporovat žádní vaši protivníci.
                                      (Lk 21,14-15)

Ať se děje cokoli, Ježíš se nás nezřekne. Odpovíme mu svou stálostí ve zmatcích, svou věrností? Při pohledu na okolí nebudeme zmatkovat, ale právě trpělivostí zachráníme svou duši.

1. čtení: Mal 3,19-20a
Malachiášovo proroctví zaznívá po návratu z Babylonského zajetí (po 539 př. Kr.). Kritizuje především nekvalitní vedení bohoslužeb odrážející skleslost, rezignaci a zklamání. Vrcholem proroctví je závěrečné zaslíbení dne Hospodinova, který docení jednání spravedlivých.
Žalm: Žl 98
„Hospodin spravuje zemi ve spravedlnosti.“ Chvála je zpěvem těch, kteří poznali, že Bůh je dobrý. I dnes se máme připojit k této radosti.
2. čtení: 2 Sol 3,7-12
Tento list vznikl jako oprava apokalyptických očekávání, která si nesla místní komunita křesťanů. Bylo třeba precizovat nejen teologii, ale také praktická jednání. Mnozí totiž přestali v očekávání konce světa pracovat anebo propadli strachu…
evangelium: Lk 21,5-19
Lukášovo evangelium je koncipováno tak, že po Ježíšově vstupu do Jeruzaléma a kontroverzi s farizeji přichází vrcholná scéna – dar vdovy dávající v chrámové pokladně Bohu vše, co má. Na to naváže náš text a rozvine se do eschatologické řeči. Po ní již nastupuje pašijový příběh.
www.vira.cz

Zobrazeno 416×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka